Hundkapplöpning

Utöver hästar så är även betting hundkapplöpning populärt i Sverige. I hundkapplöpning använder man sig av vinthundar. Den vanligaste typen av hundkapplöpning påminner mycket om hästkapplöpningen där hundarna springer på en oval bana och det gäller att vara först i mål. I Sverige tävlar man i huvudsak i tre distanser. 320 meter som är kortbana, 550 meter som är medelbana och långdistans på 780 meter. Det finns också supersprint som är på 90-100 meter.

En vinthund har en topphastighet på ca 85 km/h. Den mest kända vinthundsrasen är Greyhound och hundkapplöpning kallas ofta för just Greyhound racing. När man tävlar i Greyhound racing på fast bana, alltså den ovala banan nämnd ovan, så startar hundarna i burar. När loppet börjar öppnas dörren till burarna och ut far hundarna. För att motivera hundarna till att springa dras en ”hare” framför. Haren består av långa tyg eller plastremsor som är fastsatta på en vagn som dras runt banan på räls. Enkelt sagt så jagar hundarna trasan och den som är först över mållinjen vinner.

Trots att hundkapplöpning fått mer uppmärksamhet på senare år i Sverige så är det en uråldrig sport och det finns dokumentation och beskrivningar av sporten så tidigt som på 100-talet. Som vanligt när människan hittar sätt att roa sig med djur på så finns det anledning till att diskutera hur man behandlat djuren. Under 1800-talet fick hundkapplöpningen fäste i England och blev en populär sport. Det vi idag kallar för hare består alltså av tygremsor. Vad tror ni att haren var från början? Ja precis, en riktig hare. Nu antar, och hoppas, jag att hundarna inte fick tag på haren men det känns inte speciellt bussigt att låta en bunt hundar jaga en stackars hare som då förmodligen springer för sitt liv. Som med all annan sport så går det även att satsa på greyhound racing. ATG och Svenskaspel erbjuder tyvärr inte spel på det men det finns gott om andra spelbolag som erbjuder odds på just Greyhound Racing. En av de mest framstående siterna bland svenska spelare är Nordicbet som erbjuder odds på de allra flesta Greyhound-tävlingar.