ATG

ATG står för Aktiebolaget Trav och Galopp och det är det samverkande organet för hästtävlingar i Sverige. Aktiebolaget ägs av Svensk Travsport och galoppförbundet Svensk Galopp. Hela bolagets verksamhet regleras med ett avtal mellan ägarna och staten. Staten tillsätter också hälften av styrelsemedlemmarna däribland dess ordförande.

ATG har ett legalt monopol på spel på trav och galopp i Sverige. I och med att de har monopol på verksamheten så innebär det att inget annat företag får erbjuda spel på trav och galopp i Sverige. ATG anordnar en stor mängd olika spel kring hästsporten i Sverige. Vi hittar bland annat V64, V65 och V75. V64 spelas på tisdagar, torsdagar och fredagar och loppen körs på en rad olika banor runt om i sverige. V86 spelas på onsdagar och är i första hand på Solvalla.

Även Åby erbjuder race för V86. V75 är den kanske mest kända tävlingen och den körs på lördagar såvida det inte är någon form av storhelg och det kan då köras på söndagar istället. Spelt går ut på att pricka in vinnarna i 7 olika lopp. Vinst får man på 7, 6 och 5 rätt. Den högsta vinsten som betalats ut är på dryga 67 miljoner kronor som betalades ut 2010 till en vinnare i Axevalla.